Vissa användare höjer Photoshop till skyarna, medan andra menar att gratisprogrammen fungerar lika väl. Här får du grundläggande information om Photoshop som kan hjälpa dig att avgöra frågan själv.

Om du är nyfiken på Photoshop, men är osäker på hur du ska börja så finns det flera grundläggande och lärorika kurser du kan använda genom allt från etablerade Moderskeppet till tutorials på YouTube.

Själva grundfunktionen med Photoshop är att du ska kunna förbättra dina bilder, men också designa, retuschera och skapa montage. Det finns oändligt många funktioner i Photoshop och det är din kunskap och ambition som sätter gränserna. Till att börja med bör du lära dig att förstå basverktygen och sedan kan du bygga på dem och lära dig mer och mer.

Men, vad är då själva grejen med Photoshop? Många använder sig av Photoshop, allt från miljontals professionella fotografer och desingers, till vanliga människor, som har en vision att förbättra sina bilder. Programmet har även blivit ett verb i vår dagliga användning av språket: “Jag photoshoppade bilden”, har blivit ett uttrycksätt istället för att säga “Jag redigerade bilden”.

Programmet kan som sagt göra många olika saker, med mer eller mindre komplicerade verktyg för att förbättra dina bilder. Ofta blandas tre olika program när man överlag pratar om Photoshop, det vill säga Photoshop, Bridge och Camera Raw. Photoshop är ganska så gigantiskt, det finns tusentals verktyg och utbudet är rent utav enormt. Men låt dig inte skrämmas, lär du dig grunden förstår du hur programmet är uppbyggt och kan bygga på mer och mer kunskap allt eftersom.

Vad är Bridge?

Bridge gör det enkelt att ha koll på dina bilder. Du ser dem som miniatyrer och kan öppna dem i olika program. Du kan betygssätta och märka bilder för att lättare hitta tillbaka till dem, och så att du kan markera vilka bilder som du vill gå vidare med.

Vad är Camera Raw?

Camera Raw är ett tillägg till Photoshop som är särskilt relevant för dig som fotograf och ger dig direkt de viktigaste verktygen kring ljus och färg, innan du ens har öppnat upp Photoshop. Även fast programmet heter Camera Raw fungerar det även att redigera Jpg-bilder.

Photoshop är inget program som du köper, du har ett abonnemang och det finns olika paket som du kan abonnera på via Adobe så att du kan välja de program som är mest relevanta just för dig. Exempelvis finns det ett abonnemang som är särskilt anpassat just för fotografer.

Programmet finns på både svenska och engelska – välj det som passar dig bäst. Till stor del är undervisningen baserad på det engelska programmet, så det kan vara en fördel när du försöker lära dig mer och exempelvis ser tutorials.