Något som kan göra dig än mer frustrerad än att faktiskt ta bilden är att redigera den. För hur bra den än är finns det nästan alltid något du vill justera – eller hur?

Här kommer vi att gå igenom de bästa tipsen för hur du redigerar bilden. I nedanstående artiklar får du fler redigeringstips som får dina bilder att bli som du vill ha dem.

Det första steget och det första som du bör redigera när du har tagit din bild är ljuset. Hur fungerar det i bilden? Är det för ljust? Är det för mörkt? De flesta redigeringsprogram har något sorts reglage som du kan använda dig av för att komma till rätta med ljuset. Ofta finns det även ett reglage för högdager, som i kombination med ljusreglaget gör att du får det rätta ljuset i dina bilder.

Det kan även vara så att du har ett felaktigt ljusstick i dina bilder. Ofta kan det vara ett blått stick som spökar i dina bilder och för att komma till rätta med det drar du reglaget åt det hållet som inte är blått.

Du kan också vilja redigera, värme, mättnad, kontrast eller något annat och för dessa aspekter finns det också ofta olika reglage. Vissa fotografer väljer att arbeta med kurvor, men om du står i startgropparna för att börja redigera bilder är det ofta med fördelaktigt att börja med reglagen.

Oavsett vad du vill ändra i dina bilder så behöver du ett program för att redigera dem, nedan följer olika tips och trix, såväl som program att redigera dem i.