Behöver du redigera dina bilder? Det vet ingen annan än du. Men nej, det finns inget krav på att alla bilder som du publicerar behöver vara redigerade.

Vissa väljer att alltid redigera sina bilder och att det aldrig skulle falla dem in att publicera en bild som inte blivit redigerad först. Andra ser det mer som ett komplement som kan förstärka vissa känslor i bilderna, där det behövs och rätta till vissa aspekter som inte blev precis som du hade tänkt dem. Medan andra aldrig redigerar sina bilder. Ingen av dessa personer gör fel, eller rätt. Utan de gör det som passar dem bäst och det är så det är med redigering.

Vissa har höga ambitioner och kanske siktar mot en karriär inom fotografyrket, då kan det vara mer relevant att satsa på att lära sig grunderna i redigering än om du är en förälder som mest vill dokumentera dina barns uppväxt. Du måste utgå från dina egna förutsättningar och vad du har för ambitioner.

Du kan även göra mycket för arbete redan innan. Det vill säga att du arbetar med kamerans inställningar och det kan du göra oavsett om du har en mobiltelefon som du fotograferar med, eller om du har en systemkamera. Lägg ner lite tid och energi på att lära dig den väl. Till det finns det massor av tips och trix, bland annat finns det en uppsjö av tutorials på YouTube som behandlar det mesta. Du kan exempelvis söka på namnet på din mobiltelefon och kamera, så kommer det troligen dyka upp instruktionsvideor där de går igenom den.

Detsamma gäller för din systemkamera eller den kamera som du använder. Sök, använd YouTube, använd Google – det finns jättemycket tips att få.

Desto bättre bilder du får redan när du knäpper av bilden, desto bättre kommer också slutprodukten bli. Oavsett om du redigerar bilden eller inte. Så ett av de absolut starkaste tipsen när det kommer till att börja fotografera är att du behöver lära dig tekniken ordentligt. Desto bättre du lär dig den, desto bättre kommer också dina bilder att bli.

Är bilderna fortfarande inte precis där du vill ha dem? Läs då vår artikel om hur du redigerar dina bilder, där kan du få tips om såväl program som vad du kan behöva tänka på.