Förutom de filter som finns på Instagram finns det även andra filter som du kan använda dig av för att ge dem en än mer professionell edge. Dessa är VSCO – filter och här nedan går vi igenom dem.

När Instagram startade blev deras egna coola retro-liknande filter en av deras största fördelar, men allt efter som plattformen har gått mot att bli allt mer åt social media, har deras egna filter till viss del blivit lidande.

VSCO såg en möjlighet och började producera olika, unika, filter för Instagram. Vissa av dessa filter är gratis, med andra enbart är gratis för en kortare period medan andra måste du ha en prenumeration för att få tillgång till.

Såklart föredrar VSCO att du delar dina redigerade bilder på deras app, och det är det många som gör. Däremot har du även möjlighet att dela bilderna även på Instagram. Om du vill få ett hum om hur bilderna som är redigerade med deras verktyg kan se ut så kan du söka på #vsco eller #vscocam så får du många exempel på det.

Filter som får dina bilder att sticka ut

 • HB1

HB1 ger ett mer dramatiskt inslag i dina bilder och ger en mer smutsig (“gritty”) känsla till dina bilder.

  • P5

P5 ger en mörk och mer vass stil på dina bilder, det ger en känsla av att en åskstorm är antågande.

     • A6

A6 lägger till värme och ljusar upp dina bilder för att få till en ren och snygg bild. Enligt VSCO är A6 deras mest populära filter. Det ger en ljusare och varmare värld, helt enkelt.

     • C1

C1 är ett färgglatt filter som framförallt används på strandbilder, och är en del av VSCO:s vibranta filter. Filtrer fungerar även väl på blommor och naturbilder.

     • F2

F2 ger en analog känsla och en starkare intimitet än andra filter och är framtaget för att likna analog film.

     • A4

A4 fungerar bäst för bilder som är tagna inomhus och karaktäriseras av nautrala toner, lätt dimning och enbart en svag färgkorrigering. Används även för att ta bra matbilder.

     • G3

G3 är framförallt framtaget för porträtt, men fungerar lika väl på andra personbilder.

     • B1

B1 är det filter du vill använda om du ska göra dina bilder svartvita. Det ser inte enbart ut som att färgen har sugits ut, utan det färstärker känslan av vintage på ett trovärdigt sätt och arbetar med kontraster för att skapa så väldetaljerade svartvita bilder som möjligt.