Fotografi har blivit en konstform som medverkat till att flera stora fotografer har blivit berömda med sina bilder. Vem har inte någon gång sett “Kyssen” från Paris, “Lunch atop a skyscraper” med byggarbetarna sittandes högt upp på en ställning ovanför Manhattan eller “Woman Falling From Fire Escape” med en kvinna och hennes dotter som faller nedför en brandtrappa? Fotokonsten är kanske till och med mer känd än vanligt måleri på duk, förmodligen eftersom det fångar verkliga stunder. Det kan handla om vackra naturbilder, krigsbilder, porträtt eller spontana bilder.

Du som själv funderar på att bli fotograf behöver mycket material. Även många konstnärer som målar kan testa fotokonst vid sidan av skapandet på canvas. Oavsett vad du söker kan du kombinera de två intressena och hitta material till alla slags konstnärer på Highlights och på så vis få mer inspiration till din portfolio för att visa upp. Så – vilka kan kännetecknas som några av världens mest berömda fotografer?

Annie Leibovitz – porträttfotografen

Amerikanska Annie Leibovitz föddes i Connecticut i USA och är en av de största porträttfotografer någonsin. Hon har porträtterat bland andra Demi Moore naken och gravid, vår egen svenska Alicia Vikander och Bruce Springsteen på sitt omslag av albumet “Born in the USA”. En av de mest kända fotografier och porträtt som gjordes av Leibovitz är det av John Lennon som togs samma dag han mördades i New York.

Adam Ansel – naturskildraren

Adam Ansel föddes på 30-talet och dog 1984. Han är en amerikansk naturfotograf som bland annat är känd för svartvita fotografier från världens många nationalparker, främst dem i USA. Ansel har utöver sina fotografier också utgett ett flertal böcker om fotokonsten och han har arbetat länge för National Geographic. Ansel extraknäckte då och då som reklamfotograf, men lade inte alltför stor vikt vid det arbetet eftersom han ansåg att det ödelade hans kreativitet.

Lewis W. Hine – mannen bakom männen ovanför Manhattan

Vi har redan nämnt det kända fotografiet med arbetarna som åt lunch sittandes på en ställning högt ovanför Manhattan. Fotot är taget i svartvitt och vid första anblick kan man tro att det är manipulerat. Vem vågar sitta och äta i lugnan ro hundratals meter över marken? Mannen som dock ligger bakom detta autentiska foto är ingen mindre än Lewis W. Hine och mycket riktigt – fotografiet är taget i en verklig stund högt ovanför marken.

Hine är född i USA och gjorde många andra bilder med arbetarklassen som ett centralt motiv. Den mest kända är dock “Lunch atop a scyscraper”, men googla gärna fler foton av Hine då de är mycket talande.

Kyssen i fokus

Många förälskade människor har porträtterats eller fångats på bild av en ren slump. “Kyssen” i Paris är tagen av fotografen Robert Doisneau 1950, men du kan även finna ett berömt foto av ett kyssande par på Times Square, taget efter andra världskriget av fotografen Alfred Eisenstaedt.