Som fotograf kan man antingen välja att ha sina foton för egen hand, eller så kan man sälja dem. Man kan också arbeta för en kund med att ta bilder på just det kunden efterfrågar. Som designer är det inte alltid man varken har tid eller lust att fotografera bilder själv, men många gånger behövs de till olika saker.

Vem tar bilderna?

Om man arbetar på en designbyrå i Göteborg vet man att det kan krävas en del för att en design ska bli bra. Man måste kombinera både bilder, färger, text och en hel del annat. Om designbyrån inte tar bilderna på egen hand kan en fotograf anlitas för att fotografera. Det kan vara professionella fotografer eller frilansare. Det viktigaste är att bilderna passar in.

Hur kan designers använda foton?

En designer kan till exempel använda foton för att förstärka budskap, för att göra reklam eller för att visa olika exempel. Många lockas mer av en bild än av en lång text. I reklamsammanhang fungerar också bilder på loggor och en hel del annat bra. Det finns alltså fler ändamål än ett när det kommer till bildanvändning hos designbyråer.

Vilka foton kommer till användning?

Beroende på vilket uppdrag designbyrån har kan olika typer av bilder behövas. Det kan handla om allt från hästar till bilar, mat, teknik eller något helt annat. Ibland behövs också enklare bilder som fungerar till bakgrund, mönstrade bilder för texturer och mycket mer.

Om man som fotograf är intresserad av att fotografera bilder som designbyråer kan använda är det bra att vara allsidig i sitt fotograferande. Alla bilder behöver inte vara på topp, men de ska vara av god kvalitet. Hos en designbyrå kan det även förekomma att mer sällsynta bilder används om ett företag eller projekt önskar eller kräver det. Mer annorlunda bilder sticker ut och väcker uppmärksamhet. Det är i regel sådana saker man söker när man anlitar en designbyrå som kan ta fram reklammaterial med mera.

Att hitta foton som designbyrå

När man driver eller arbetar på en designbyrå måste man veta hur man ska finna bilder. Det finns en hel del krav just när det gäller bildanvändning och man kan inte bara ta andras bilder hur som helst. Att använda en fotografs bilder utan tillåtelse kan leda till höga böter och även fängelse om det vill sig illa.

Som designbyrå kan man antingen anlita en eller flera fotografer som tar bilder av det man önskar. Man kan också använda sig av olika sajter online dit fotografer säljer sina bilder. Där finns främst så kallade stockbilder som visar landskap, djur och liknande. De fungerar bra som exempelbilder, men är mindre lovande när man vill göra specifik reklam för ett företag. Som designer kan det alltså vara klokt att fundera över bilderna redan i början av projektet så man vet hur man ska få tag i de foton man behöver.