Du lever i en värld där alla med en mobiltelefon är fotograf, så hur får du dina bilder att sticka ut? Hur får du dina bilder att bli bäst? Det går vi igenom här.

Bakgrunden

Vi börjar med att titta på bakgrunden. Se dig alltid om i bakgrunden när du tar en bild, vad finns det där? Finns det något som tar fokus? Finns det någon gren som växer ut ur din väns huvud? Finns det en stökig miljö? Det kan vara många olika aspekter som spelar in, så tänk på att försöka ha en så enkel bakgrund som möjligt. Då kommer huvudfokuset att ligga på motivet, inte det som är placerat i bakgrunden.

Position

Vi har alla en benägenhet att vilja placera vårt fotograferingsobjekt mitt i bilden, kanske beror det på att skådespelare ofta är det på magasinomslag? Hursomhelst, det är inte den bästa platsen att placera ditt motiv på. Om du placerar motivet mer åt någon av sidorna kommer det upplevas som att bilden har mer liv och inte att personen stelt blivit placerad mitt i. Det kan vara så att du måste ändra fokus manuellt så att det fortfarande hamnar på din person, för oftast är det inställt att ha fokus mitt på bilden. Bilden gör sig inte alltid bäst med att ha personen längst fram, du kan skapa mer djup i bilder genom att placera något annat i förgrunden.

Kom nära

Våga komma nära personen eller motivet som du fotograferar. Vi står överlag alldeles för långt bort och måste våga komma närmare. Låta motivet fylla hela bilden. Dels blir det mindre yta som inte förmedlar någonting, dels blir bilden mer spännande. Du ser detaljer som du inte hade sett annars. När du har tagit närbilden bör du dubbelkolla att skärpan sitter, när du kommer för nära kan det vara så att bilden blir oskarp. Med autofokus krävs det vanligen minst 90 centimeter för att få skärpa. Testa dig fram så att du kommer så nära som du kan med din kamera (eller mobil), utan att bilden blir oskarp.

Blixt

Om solen lyser starkt kan det ge osmickrande skuggor i ansiktet på ditt motiv, då kan du använda dig av blixt för att få till en mer ren bild. Molniga dagar fungerar det bäst utan blixt.

Ögonkontakt

Precis som att du ska se personer du pratar med i ögonen i det verkliga livet, ska du försöka hitta ögonkontakten i bilden. Dubbelkontrollera så att du har fokus på ögonen, sedan kan du fånga ett lysande leende eller ett glittrande skratt. Om du fotograferar barn, kan du böja dig ner eller gå ned på knå, då behöver inte barnet titta upp och ni kommer få ögonkontakt.

Rörelse

Rörelse ger levande bilder och du kommer få bättre bilder om ditt motiv rör på sig. Var inte bara en åskådare – ta kommandot! Välj plats, välj rörelse. Du bestämmer.

Ögonblicket

Det är inte alltid som du behöver skapa rörelsen, ibland sker det ändå och dessa ögonblick vill du försöka fånga. Var på alerten och uppmärksam – kanske går det att få ögonkontakt ändå?