Sociala medier och Facebook har blivit en plats där vi framförallt visar upp våra bilder för vänner, bekanta och personer som vi inte alls känner särskilt väl. Du har underbara bilder och vill visa upp dem, eller hur? Men när du sedan laddar upp dem ser de inte alls lika fantastiska ut. Här går vi igenom hur du får till bäst bilder för just Facebook.

Rent generellt är det inte särskilt komplicerat att publicera bilder på Facebook och få dem att ändå se helt okej ut. Själva grundtanken är att det ska vara enkelt för använden att kunna dela med sig av sina bilder, oavsett vilken för typ av kamera personen använder. I dag finns det ju en uppsjö av olika varianter av kameror och då måste alla dessa bilder kunna publiceras på Facebook.

Men, det kan vara så att du inte är helt nöjd med hur bilderna ser ut efter det att du har publicerat dem. Färg och storlek är de vanligaste skälen.

Färger

Om färgen inte rikigt stämmer överens i bilden som du har lagt på upp Facebook, är den mest troliga anledningen att du glömt att ändra bildens färgprofil. På Facebook ska färgprofilen vara srgb. Många kameror använder profilen jpg och då används den per automatik och i exempelvis Photoshop kan det ändras till Adobe rgb istället. Om du då laddar upp bilderna med en annan färgrymt än srgb kommer inte färgerna i de båda bilderna stämma överens.

Storlek

Det andra som kan skapa problem är storleken på bilden. Facebook har enbart stöd för tre olika bildstorlekar (720, 960, 2048, pixlar). Du behöver alltså se till att den längsta sidan av din bild har något av dessa mått. Om du använder något annat mått kommer Facebook att ändra storleken när du laddar upp bilden, vilket gör att bilden tappar i kvalité, skärpa och detaljer.