Är du en av Sveriges alla duktiga amatörfotografer som har massor med bra bilder sparade på hårddisken? I så fall kanske det är dags att visa upp dina fotografier för fler än bara familj och vänner. Våga anordna en egen fotoutställning och visa allmänheten vilken skicklig fotograf du är! Att dela med dig av dina bästa bilder till en större publik gör att du får ett bättre självförtroende och utvecklas som fotograf.

Vilka bilder ska jag välja?

På en utställning är det bra att ha ett tema att samla fotona kring. Temat kan vara i princip vad som helst, till exempel natur, kärlek, familj, byggnader, djur, ett resmål. Du har säkert några favoritmotiv och teman som återkommer i din bildsamling. Om du väljer ut dina bilder på måfå riskerar utställningen att bli en spretig röra, men med ett tema bildar ditt urval en sammanhållen enhet. Så välj ett tema, skriv ut dina bilder på papper av bra kvalitet, skaffa några snygga ramar, sedan är det dags att skaffa en lokal!

Var ska jag ha min utställning?

Det är roligt att visa upp sina foton, så självklart vill du att så många som möjligt ska få möjlighet att uppleva dina bilder. Du kan till exempel fråga efter en ledig vägg på ditt lokala bibliotek, ditt favoritkafé eller hos din frisör. Kanske finns det ett gemensamt utrymme på din arbetsplats som du kan utnyttja? Om det finns en fotoklubb i området där du bor, kontakta dem för fler tips.

Hur får jag människor att besöka min utställning?

Du måste själv skapa uppmärksamhet kring ditt projekt. Berätta för så många som möjligt att du tänker anordna en utställning, posta information i sociala medier och ring lokaltidningen för att berätta vad som är på gång. De brukar vara tacksamma för tips om kulturella evenemang i närområdet. Du kan också trycka upp flyers och dela ut på stan. Lycka till!