Om du gillar att fotografera kan fotografyrket vara något för dig. Här får du spendera större delen av dagarna bakom kameran och göra det du är bäst på. Men vad behöver du tänka på om du ska arbeta som fotograf?

Utrustning för fotografen

Hos företaget Teknikdelar finns det flera praktiska saker man har nytta av som fotograf. Stativ, olika lampor, objektiv och laddningskablar är sådant man inte får för mycket av. Samma sak gäller för minneskort av olika slag.

En egen fotostudio

Om du vill fotografera porträtt, produktfotografier och små husdjur kan det vara klokt att hålla till i en egen fotostudio. Man kan antingen ha den hemma eller på en annan plats. Att skaffa en egen fotostudio kostar dock en del pengar. Om du vill kan du dra av kostnaden för kontoret i deklarationen. Det krävs dock att en hel del krav är uppfyllda för att det ska vara tillåtet.

Fotografera med mobilen

Som fotograf använder du dig i regel av större systemkameror. Men om du ska på semester kan det vara lockande att lämna kamerorna hemma. Att fotografera med mobilen har blivit allt lättare i takt med att telefonerna blir bättre men man kan trots allt inte bortse från att de inte har samma möjligheter att ta bra bilder som en riktig kamera, framför allt eftersom linserna är betydligt mindre. Det finns också fotografer som specialiserar sig just på att fotografera med telefonen men det är inte lika vanligt.

Att marknadsföra sig

Som fotograf är det viktigt att man marknadsför sig så att man kan få kunder. Utan kunder tjänar man inga pengar. Annonser i tidningar kan kosta en del pengar men i sociala medier är det oftast gratis att marknadsföra sig och dessutom når man en betydligt större publik. I de sociala medierna kan man också be att vänner och familj delar annonserna vidare. Online kan man också lägga ut flera bilder samtidigt som man skriver ut texter, länkar hemsidor och mycket annat. När man sedan fått en del kunder kan det dock vara klokt att lägga pengarna på lite mer avancerad marknadsföring.