Festfotografering associeras ofta med röda mattan eller privatfester där alla snällt radar upp sig och låter fotografen göra sitt jobb. Verkligheten är dock en helt annan, då en festfotograf måste hålla många järn i elden, kämpa med svåra ljus- och rumsförhållanden och till och med onyktra gäster.

[IMAGE=bqECl4djCWUV.jpg]

En bra festfotografering innebär därför att du som fotograf måste vara väl förberedd, vara inställd på att få improvisera och att ha ett kreativt sinne för att få kul bilder som fångar atmosfären på ett lyckat sätt. Det är också viktigt att hålla i minnet att dina bilder inte bara kommer att tryckas i album och inramade sättas upp på väggar, utan förmodligen också hamna på Instagram eller andra former av sociala medier. Att fota ett brett spektrum av bilder är därför av avgörande vikt för att du och dina kunder ska bli nöjda.

[IMAGE=b8vERed2bVMv.jpg]

Förberedelser

[IMAGE=b3EfeMdBFMit.jpg]

Som festfotograf kommer du att vistas i en lokal med en större mängd människor, och därför bör du se till att ha din utrustning väl inpackad och skyddad. Fråga arrangören eller värden var du kan förvara din kameraväska under festens gång så att du i lugn och ro kan rengöra eller byta objektiv, ladda batterierna till blixten eller ta en snabbkoll på hur bilderna hittills ser ut.

Ett kul sätt att göra bilderna på festen lite annorlunda är också att ta med sig rekvisita att fota med. Är det ett bröllop kan du exempelvis ha ett par blommor i beredskap, är det en examensfest kan du ha en trevlig Studentpresent som en nalle eller en guldmedalj,!är det födelsedagskalas på gång några ballonger eller lite konfetti. Använd sedan rekvisitan som en del av bilden, till exempel genom att fokusera på föremålet med en generell bild av festlokalen i bakgrunden eller genom att låta gästerna hålla i den.

Viktigt med integritet

När du har tagit bilderna så är det viktigt att gästernas integritet är skyddad. När exempelvis den amerikanske skådespelaren Ben Affleck fick ett återfall och blev berusad på en fest, så kostade det honom nära nog jobbet då bilderna läckte ut i media. Om du inte är paparazzo-fotograf utan har blivit anlitad för att fota festen är det varken ditt jobb att döma hur gästerna beter sig eller att försöka vara rolig på andras bekostnad genom att visa bilderna för andra. Avtalet mellan dig och den som gett dig jobbet att fota på festen ska respekteras enligt den så kallade uppförandekoden och alla foton som du tar ska endast ges till dem som betalat för dem. Även om du enbart fotat festen som en hobby så ska du alltid se till att modellerna i bilderna är skyddade och om du absolut vill lägga ut dem på sociala medier bör du fråga alla inblandade först.