Ibland får dina bilder större spridning än vad du hade kunnat förutse, de kan helt enkelt bli virala och med det få eget liv.

Oftast kan du inte bestämma dig för att “de här bilderna ska bli virala”. Personer som tar del av dina bilder och som följer dig på sociala medier kommer välja att gilla och dela dina bilder om de hittar något i dem som de ser ett värde i, att den förmedlar något eller är rolig eller något annat. Om personer delar dina bilder så kommer det bero på att det finns något i dem som de vill förmedla till sina vänner och familj – de kommer inte att dela dem för att du vill det eller för att du vill göra bilden viral.

Bilder blir oftast virala när du minst anar det, för att den helt enkelt fångar din följares intresse eller humor, eller ibland om bilden startar någon sorts debatt som väcker något hos många och då får snabb spridning. Det är alltså viktigt att tänka på att bilden ska förmedla något av de elementen.

Men, det finns alltså sådant du kan tänka på för att få dina bilder att slå och ganska blin virala:

  • Var rolig – ja, det är lättare sagt än gjort, jag vet. Men roliga bilder har en större chans att bli delade än sådana bilder som inte är roliga.
  • Ha en utmaning – be dina följare att exempelvis hitta något som är gömt i bilden, eller någon annan utmaning.
  • Djur som är mänskliga – till exempell Grumpy cat, som blev ett fenomen i sig.
  • Djur som photobombar – när du håller på att ta en kärleksfull bild mellan ett par och sedan hoppar parets hund i mellan. Eller kanske landar en fiskmås på huvudet eller kanske ser den bara lurig ut i bakgrunden.